Ola Kalnins.

Ola har målat graffiti, mer eller mindre på heltid sedan 20 år, men räknas som en yngre generation i viTT sammanhanget.

Att måleriet skulle bli en livs uppgift förstod Ola som tonåring varför han aldrig genomförde gymnasiet utan satsade helhjärtat och med stort självförtroende på sitt estetiska intresse. Ola har en stor och dynamisk produktion som också är vitt sprid i såväl Sverige som i andra länder. Graffitimålare väntar sällan på officiella inbjudningar utan beger sig på resor via genrens eget kontaktnät där man mottas med öppna armar var man än i världen vänder sig. Ola har hunnit beta av ett 30-tal länder och är inte bara en driven målare utan även en mycket social sådan.

Ola är född och uppväxt i Malmö där han förra året deltog som den enda lokala väggmålaren i det internationella muralmåleriprojektet Artscape. Och lyckades med bedriften att genomföra det, i mina ögon, starkaste bidraget av ca. 10 muraler gjort av inbjudna graffitikonstnärer från hela världen.

För Ola var det en självklarhet att ingen inbjuden skulle måla i Gamla Väster, som ju är hans egna kvarter som ju han bäst känner till. Lokalpatriotism skulle detta tänk kunna beskyllas för men då känner man inte konstnären i fråga som är en välkommande person som bjuder in allt och alla till sitt hem och till sin ateljé. Och i detta fall var det den lokala konstnären som levererade ett starkt bidrag i sin egen hemmiljö, ett nu etablerat kulturkvarter men som för inte så många år sedan var ett brokigt ungt och fattigt kvarter där klubbarna med striptease och jazz trängdes i gränderna.

Ola har i många år ingått som en central person i Malmös unga musik och konstscen. Under flera år delade han tex ateljé med Timbuktu och andra drivande musiker i staden. Ola är inbjuden till viTT för att bidra med sin jazziga, kroppsliga och väldigt musikaliska estetik. Det han i sitt omfattande och spretiga skapande kallar för sitt konstnärliga uttrycksätt.