Nug.

Är ett oerhört intressant samtida konstnärskap i Sverige och den konstnär vi med fördel kan sprida internationellt då han representerar något så ovanligt som en reproduktion av en politik och frånvaron av en aktiv kulturpolitik. Han är enkelt sagt den konst vårat samhälle vårt samhälle förtjänar. (Tips till de som utser representanter till Venedig bienalen.)

Egentligen inte ovanligt i just konstsammanhang då denna grupp konstnärer tillsammans med de som lyckas beskriva en grupps identitet är väldigt spännande, viktiga och kvalitativa. Men att en av dem skulle dyka upp ur den hårdkokta tåggraffitiscenen var ganska otippat. Nug är en renodlad graffitiskrivare med sitt namn som utgångspunkt och tanken på kvantitet som kvalité men där även den fysiska handlingen, gesten och inte minst det politiska sammanhanget gjort honom till en av vår samtids mest omtalade och beryktade konstnärer.

Jag såg Nug som en aktiv och dedikerad målare under många tidiga år i Sveriges graffitihistoria men imponerades starkt när jag såg hans ansökningsvideo till Konsthögskolan i relation med den video han visade upp efter 5 år av konststudier. Egentligen samma verk men ännu mer av, trots institutionen, oförstörda kreativitet och energi Nugs arbete handlar och har handlat om. Det finns mer att säga om Nug såklart inte minst om hans enkla skandinaviska stil men jag övergår till nästa inbjudna artist för det ämnet.