Gouge.

Du som åker till stan och har vägarna förbi Slussen kommer att mötas av stora målade konstverk på sex ungdomar från Botkyrka. Den kände graffitikonstnären ”Gouge” har porträtterat unga konstnärer som inspirerat honom.

– Att någon skulle måla upp mig hade jag aldrig kunnat tro. Speciellt inte på Kolingsborg, mitt i Slussen, säger Kaan Sarikurt, en ung graffitikonstnär från Storvreten.

Hasanah från Fittja, Ruhani från Norsborg, Roxy från Alby, Kaan från Storverken, samt Kim och Stefan från Tumba pryder alla väggarna på Kolingsborg, mitt i Slussen. Verken är en del av konstprojektet ”OMSTart Slussen”.

– Slussen skall gestaltas med gatukonst under några år framöver. Processen kallar vi OMSTart Slussen. Processen är öppen för alla att betrakta och verket visas färdigt i sin helhet under några veckor innan det rivs, säger Gouge.

Att Gouge valde ut ungdomarna från Botkyrka har att göra med ett konstprojekt som de arbetar med, en del av det som ska bli Albys nya Hälsopark.

– När jag fick veta att jag skulle måla på Kolingsborg, tänkte jag länge på vad jag ville måla upp. Sen tänkte jag på vårt konstprojekt i Alby, hur den gruppen med ungdomar inspirerat mig, de är så talangfulla och duktiga och bestämde mig för att det skulle bli dem, säger Gouge.

Gouge frågade ungdomarna om de ville vara med.

– Min tanke bakom det hela är att de ska få ta plats. Och vad skulle kunna vara bättre än mitt i stan? Min förhoppning som konstnärlig ledare för ungdomarna är att de någon dag ska få jobb i stan och få måla sin konst där. Därför blev det symboliskt också att de skulle få ta plats där, berättar konstnären.

Ruhani Islam, konstnär från Norsborg, berättar att hon känner sig väldigt glad och nöjd med Gouges målning.

– Jag fick världens ego-boost när jag såg verket med mina egna ögon. Liksom hur många kan skryta om att de har blivit graffade på en byggnad inne i stan?

Text: Patricia Palma för Södra Sidan