Amara por Dios

Amara är en av viTTs inbjudna yngre graffitikonstnärer. Hon är född och uppväxt i Stockholm och efter en tids vistelse i Uppsala flyttade hon till London där hon sedan ett par år är heltids verksam som gatukonstnär.

Det är skoj att presentera Amara som en av de drivande på den Svenska graffitikonstscenen. Inte minst för att hon är lite av en doldis, inte bara för den stora publiken men även inom scenen. Visst kan man ha synpunkter på att viTT består av 10 män och enbart av 2 kvinnor men ingen av de inbjudna är kvoterade eller det finns inget 50/50 tänk mellan könen överhuvudtaget. De två kvinnliga målarna är, precis som de manliga, inbjudna pga att de är de seriösaste, allvarligaste och mest dedikerade graffitimålare vi har i Sverige idag. Vad tillför då Amara med sitt måleri?

Amara är helt autodidakt. Hon har arbetet självständigt fram sitt uttryck. Det blir ofta en figur som samspelar i de många olika miljöer hon hamnar i. Det är en figur med mycket integritet. En figur som både platsar i vår nutid och som samtidigt kunde vara 10 000-tals år gammal. En samtida urfigur. Det går inte att förenkla den som man eller kvinna. Den känns varken som asiatisk, afrikansk, amerikansk eller europeisk. Eller kanske ändå en smula av alla? Något grundläggande globalt folkmänskligt. Som lokal nationell världsmusik när den är som globalast och bäst.

Amara Por Dios betyder ungefär Amara Herre Gud. Ett uttryck hon växt upp med då hon som barn gjorde en hel del som fick hennes mor att utbrista: Amara Por Dios!